ISI ALIŞVERİŞİ

Maddeler ve cisimler arasında Isı Alışverişi hakkında bilgi Nedir nasıl oluşur ve formülleri nasıl olmaktadır. Isı Alışverişi Nasıl Oluşur birlikte resimli olarak anlatımı takip edelim.
Isı alışverişi maddelerin birbirleri ile temas kurdukları zaman sıcaklığı yüksek olan ve soğuk olan cisimler birbirlerini sahip olduğu ısı ile etkilemektedir. Sıcak madde soğuk olan maddeye ısı vererek ısıtırken, soğuk olan madde ise sıcak maddenin soğukluk uygulayarak ısısını azaltmaktadır. Bu olayın böyle devam edip oluşmasına ısı alışverişi denir,Örnek olarak iki tane çay bardağı düşünün bunlardan birisi sıcak olurken diğer soğuk olacaktır yan yana getirildiği takdirde sıcak olan ile soğuk olan etkilenmektedir. Birbirlerinin farklılığı anlaşılmaktadır bir süre sonra ikisi aynı eşit sıcaklığa ulaşacaktır.                                            Bir maddenin moleküllerini oluşturan atomlar arasındaki çekim kuvveti çok kuvvetlidir. Bu kuvvetin (kimyasal bağların) ortadan kaldırılması için farklı kimyasal işlemler gerekir. Maddenin molekülleri arasındaki çekim kuvveti ise daha zayıftır. Maddenin farklı hallerde bulunmasının sebebi bu çekim kuvvetinin farklı büyüklüklerde olmasıyla ilgilidir. 
 Bir maddenin molekülleri arasındaki mesafenin büyüklüğü moleküller arasındaki çekim kuvvetinin büyüklüğünü de
 etkiler. Moleküller arası mesafenin artması çekim kuvvetinin zayıflamasına neden olur
 
  Katı halde bulunan bir maddenin tanecikleri birbirine çok yakındır. Buna bağlı olarak tanecikler arasındaki çekim kuvveti de çok kuvvetlidir. 
  Katı haldeyken ısı alan maddenin taneciklerinin hareket enerjisi artar. Enerjileri artan tanecikler birbirlerinden uzaklaşmaya başlar. Böylece tanecikleri bir arada tutan kuvvet zayıflar ve madde hal değiştirerek sıvı hale geçer
  Sıvı haldeki madde ısı almaya devam ettiğinde tanecikleri daha da hareketlenerek birbirlerinden uzaklaşırlar. Aralarındaki çekim kuvveti ise iyice zayıflar. Madde hal değiştirerek gaz haline geçer.
 6.sınıf ısı alışverişi ile ilgili görsel sonucu6.sınıf ısı alışverişi ile ilgili görsel sonucu6.sınıf ısı alışverişi ile ilgili görsel sonucu

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

TEKNOLOJİNİN YARARLARI

MADENLER